Plébániai levéltárakkal bővült a Pécsi Egyházmegyei Levéltár állománya.

 

archivumparochiale másolata

 

 

Tisztelt Kutatóink!

 

2019. május 6-tól kutathatók a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban a plébániai levéltárak.

 

2015–2019 között a plébániai levéltárak az egyházmegye teljes területéről beszállításra kerültek. A beszállításokkal párhuzamosan feldolgozásuk is megtörtént, így a Püspöki Levéltár és a Székeskáptalani Levéltár mellett létrejött egy új levéltári részleg, a Plébániai Levéltárak. A fondcsoport (PEL III.), 250 fondot tartalmaz kb. 450 ifm terjedelemben. Ennek legértékesebb részét a mintegy 2.000 kötetből álló anyakönyvi gyűjtemény képezi (1688-tól a 20. század elejéig). A plébániai levéltárak egyéb anyagaiban jellemzően egyházi és világi rendelkezéseket tartalmazó protocollumok, egyházlátogatási jegyzőkönyvek, egyházközségi képviselőtestületi jegyzőkönyvek, iskolaszéki jegyzőkönyvek, iktatókönyvek, párbérnaplók, karitatív és hitbuzgalmi egyesületek jegyzőkönyvei találhatók, valamint kötetlen iratanyag, amely főleg a plébániahivatal (és adott esetben az esperesi hivatal) hivatalos iratait tartalmazza.

 

A plébániai levéltárak egy része (anyakönyvek, historia parochiae-k) online is elérhető az E-ARCHIVUMBAN, a többi anyag csak helyben kutatható a Kutatási szabályzatban foglaltak szerint, mégpedig előzetes bejelentkezéssel minden szerdán és csütörtökön 8–12.30 között. Érdeklődni az alábbi címen lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ezúton köszönjük mindenekelőtt a Püspöki Hivatalnak és a plébános atyáknak a munkához nyújtott mindennemű és készséges segítségét, valamint a Levéltár munkatársainak (Damásdi Zoltán, Gasz András, Gregorics Iván, Somodi Imre, Stocker Miklós, Tóth György) lelkiismeretes munkáját.

 

 

2019. április 30-án, Szent V. Piusz pápa emléknapján

Pécsi Egyházmegyei Levéltár