„Pro memoria″ sorozatunk keretében időről-időre kívánunk olvasóink emlékezetébe idézni a Pécsi Egyházmegyéhez köthető ismert, vagy kevésbé ismert világi és egyházi személyeket.

A Pécsi Egyházmegye 20. századi történetének egyik kimagasló papi egyénisége volt Dr. Gálos László (1899–1968). Pro memoria sorozatunkban, halálának közelgő 50. évfordulója alkalmából róla emlékezünk meg: az emberről, a tanítómesterről és a papról.

Ma 60 éve, hogy ezen a napon, március 2-án visszaadta lelkét Teremtőjének Virág Ferenc pécsi püspök. Még ma is élnek olyan emberek, akik emlékeznek az idős Virág püspökre: határozott, de szeretettel teli atyai személyiségére, a nehezebb időkben is megingathatatlan hitére, vagy éppen mély és erőteljes hangjára, amelytől „berezonált” az akkor még mikrofon és hangosítás nélküli székesegyház, amikor intonálta az ünnepi szentmisét a püspöki trónusról 1948 karácsonyán. Pro memoria sorozatunk gazdag képgalériája és rövid nekrológja neki állít emléket halálának, egyben égi születésnapjának évfordulóján. 

Pro memoria sorozatunk ötödik részében a 30 éve elhunyt Belon Gellért pécsi segédpüspökre (1982–1987) emlékezünk.