Megújult a püspöki palota középkori eredetű vártornya.

 

elsofoto

 

A fenntartó Pécsi Egyházmegye jóvoltából teljes körű belső felújításon esett át a pécsi püspöki palota középkori eredetű, egykor védelmi célokat szolgáló vártornya, amely 1840 óta adott otthont a püspöki levéltárnak. Külső felújítására 2006-ban került sor. A toronyban őrzött dokumentumokat a belső felújítás miatt az egyházmegye másik levéltára, a káptalani levéltár mellé költöztették.

Egy részük ott is marad, a ritkábban használt iratokat viszont rövidesen visszaszállítják a frissen renovált toronyba. A pécsi püspökség az évszázadok során két levéltárat létesített: az egyik a káptalan – azaz az egyház-igazgatási testület – archívuma, a másik a püspöki levéltár. Az utóbbinak csaknem 150 éven keresztül a püspöki palota 15. századi vártornya adott otthont.

Damásdi Zoltán, a Pécsi Egyházmegyei Levéltár levéltárosa elmondta:

 

„A 18. század második felében Klimo György püspök kulturális célra átalakíttatta a tornyot. A harmadik emeleten egy csillagvizsgálót rendezett be, az első két szint pedig az általa alapított könyvtárhoz tartozott. Miután a könyvtár az 1830-as években elkerült az épületből, a püspöki palota nagy szalonjában helyet kapó püspöki levéltárat Scitovszky János pécsi püspök áthozatta a toronyba, és onnantól kezdve ez püspöki levéltárként funkcionált."

 

 

Az archívumban a püspöki hivatal temérdek iratanyaga mellett elhunyt püspökök és papok hagyatékai, sőt, évszázadokkal ezelőtt vezetett anyakönyvek is megtalálhatók. A dokumentumokat az épület-felújítás előtt áthelyezték a káptalani levéltár épületébe. Vissza már csak egy részük kerül. Mielőtt a szekrények és polcok ismét megtelnének az értékes dokumentumokkal, Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök megáldotta az épületet. A főpásztor a szertartáson úgy fogalmazott: a levéltár méltó megőrzésével elődeink gondoskodását folytatjuk.

Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök hozzátette:

 

„A levéltári anyagok az akkori hívő embernek, a plébániát vezető plébánosnak és munkatársainak üdvösségteremtő munkájáról számolnak be. Az anyakönyvekben szereplő nevek nem pusztán történelmi adatok: mögöttük személyek bújnak meg, akik egykor a mai emberhez hasonlóan élték meg a maguk hitbeli küzdelmét és örömeit."

 

A Pécsi Egyházmegyei Levéltár anyagát tudományos kutatáshoz bárki használhatja. Az archívum egy része pedig hamarosan már online is elérhető lesz: az 1895 előtti plébániai anyakönyveket ugyanis digitalizálják. A tervek szerint ennek segítségével akár már jövő nyáron bárki, bármikor felkutathatja őseit, kibővítheti családfáját.

 

 

2015. szeptember 12-én, Szűz Mária szent Neve emléknapján

Pécsi Egyházmegyei Levéltár