Megújult és adatbázissal bővült az egyházi levéltárak közös e-kutatási felülete.

 

matricula.hu szoveg 

 

"Az elmúlt év során megújult a matricula.hu, az egyházi levéltárak közös e-kutatási portálja, amely egyúttal közös kutatási felületté vált, és egy plébánia- és településtörténeti adatbázis is kapcsolódik hozzá.

A matricula.hu portál 2015-ben létesült, elsősorban azzal a céllal, hogy a különböző egyházi levéltárak által nyújtott e-kutatási szolgáltatásokat egyfajta gyűjtőportálként bemutassa, azokat népszerűsítse, és könnyebben elérhetővé tegye. Az oldalon minden egyes e-kutatási felületet külön adatlap mutat be, valamint felekezetenként interaktív térképvázlat teszi földrajzilag is áttekinthetővé a szolgáltatással rendelkező egyházmegyei levéltárakat.

Fölmerült azonban annak az igénye, hogy – megkönnyítendő a kutatók helyzetét – egy felületen egységesítsük a némileg eltérő szoftveres megvalósítással és előfizetési díjakkal, különböző címeken működő szolgáltatásokat. A mostani fejlesztéssel a matricula.hu olyan portállá vált, amelyről elérhető minden magyarországi egyházi levéltár e-szolgáltatása, de míg a „helyi” szolgáltatások esetében azonnal regisztrálhat vagy beléphet a kutató, a többi szolgáltatás esetében pedig egy link vezeti tovább a szolgáltatások saját felületéhez.

A matricula.hu ezen felül történeti adatbázissal bővült, amelyben egyházmegyék, plébániák, települések szerepelnek. A kutató információt kaphat ezek egymás közötti kapcsolatairól, valamint földrajzi helyéről interaktív térképek segítségével. Az egyelőre tesztüzemben („béta”) hozzáférhető adatbázisban a győri, pannonhalmi, pécsi és székesfehérvári egyházmegye plébániái, valamint a hozzájuk tartozó települések szerepelnek, de hamarosan bővülni fog más egyházmegyék, plébániával, középiskolákkal, valamint a hozzájuk kapcsolódó iratok leírásával."

 

Az adatbázis az alábbi linken érhető el: https://matricula.hu/adatbazis

 

Forrás: Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete