Teljes körű belső felújításon esett át a Székeskáptalani Levéltár műemlék-jellegű helyisége.

 

2012 nyarán kezdődtek el a Pécsi Székeskáptalani Levéltár helyiségének teljes körű felújítási munkálatai, amelyek 2013 elejére készültek el. A felújítás keretében a helyiség új padlóburkolatot kapott, korszerűsítették a fűtésrendszert és a világítást, megújultak a műemlék-jellegű impozáns levéltári szekrények, újrafestették a falakat és a nyílászárókat, valamint restaurálták a 19. század első feléből származó cserépkályhát.

 

A munkák végeztével 2013. április 4-én került sor a levéltár megáldására. A meghívottakat Damásdi Zoltán levéltáros, Dr. Ódor Imre igazgató (Baranya Megyei Levéltár) és Dr. Komlósi László Imre rektor-helyettes (PTE) köszöntötték. Ezt követően a Szent Mór Iskolaközpont diákjai nyújtottak klasszikus zenei élményt, majd hangzott el kiselőadás a Székeskáptalani Levéltár gazdag történelméről. Ezután Dr. Udvardy György megyéspüspök zárógondolatai következtek, ami után megáldotta a levéltárat. Az ünnepséget a levéltár megtekintése és agapé zárta.

 

A felújítás kapcsán köszönet illeti a Pécsi Egyházmegyét, amely lehetővé tette a beruházást és segédkezett a megáldás megszervezésében, valamint a Szent Mór Iskolaközpont diákjait, akik a tetemes mennyiségű levéltári anyag kipakolásában és visszapakolásában segítettek.

 

 

2013. április 04-én, Szent Izidor püspök és egyháztanító emléknapján

Pécsi Egyházmegyei Levéltár