Felújításra kerültek a Püspöki Levéltár több száz éves ládái.

 

 

Tisztelt Olvasóink!

 

 

A Pécsi Egyházmegye egy 2012–2015 között megvalósult DDOP-pályázat keretében számos műtárgyát felújíttatta és restauráltatta az újonnan kialakított egyházművészeti kiállítóterekbe, amelyek 2015. augusztus 23-án nyitották meg kapuikat a nagyközönség számára. [1] Ennek a pályázatnak köszönhetően a kiállított műkincs-állományba levéltári darabok is bekerültek, többek között a Püspöki Levéltár több száz éves ládái, ezeket mutatjuk be röviden.

 

 

1. Az egyik láda egy fenyőfa alapon metszett, vájatolt és faragott díszítésű, tömör diófa lapokkal borított ládatest, amelyben püspöki és hivatali pecséteket (PEL VI.1.) őriztek. Nem ismert, hogy mikor került a Püspöki Levéltárba, de ismert a láda készítésének éve és készítői, akik megörökítették magukat a láda egy elrejtett szegletében. Eszerint a láda 1694-ben készült, készítői pedig: Izsáki István, Lovász József és Szabó József asztalosok. A készítés helye nem ismert, valószínűleg Pécs.

 

 

lada falada 1

A Püspöki Levéltár faládája felújítás előtt.

 

  

lada falada 3

A Püspöki Levéltár faládája felújítás után.

 

  

lada falada 2

Szabó József, Izsáki István és Lovász József asztalosok, akik 1694-ben készítették a ládát.

 

 

2. A másik láda egy dupla falú vaslemezekből álló, kovácsolt vas pántokkal és szegecsekkel megerősített ládatest, amelyben püspöki kinevezésekkel kapcsolatos szentszéki dokumentumokat (PEL I.1.a.4.) őriztek. A faládával ellentétben itt ismert, hogy mikor került a láda a Püspöki Levéltárba, viszont nem ismert a készítője, a készítés helye és pontos ideje. Valószínűleg ez is a 17. század végén készült és kérdőjelesen Pécsett.

 

 

lada vaslada 1

A Püspöki Levéltár vasládája felújítás előtt.

 

  

lada vaslada 3

A Püspöki Levéltár vasládája felújítás után.

 

 

lada vaslada 2

A vasládában talált feljegyzés:

 "Gróf Zichy Gyula pécsi püspök ajándéka. Érk[ezett] 1910. szeptember 6-án. A pécsi püspöki gazdasági hivatal iratládája volt. Dr. Szőnyi Ottó jogtanár, püsp[öki] múzeumőr."

 

 

A ládák restaurálását a Magyar Éva Restaurátor Kft. végezte el bruttó 740.000 Ft értékben. Mindkettő láda az új kiállítóterek egyikében, a Püspöki Kincstárban (Káptalan utca 6.) látható egyéb levéltári darabok és számos műtárgy között.

 

 

2015. szeptember 01.

Pécsi Egyházmegyei Levéltár

 

 

[1] A DDOP-pályázatról bővebben itt olvashatnak: https://pecsiegyhazmegye.hu/palyazatok/455-a-puspokvar-titkai-a-puspoki-palotatol-a-dzsamiig-a-pecsi-egyhazmegye-evezredes-oroksegenek-turisztikai-vonzerove-fejlesztese