A székesegyház 19. század végi átépítésével kapcsolatos tervek restaurálására került sor.

 

leveltari anyagok restauralasa 9 cikk 1

A pécsi székesegyház 1882–1891 közötti átépítésével kapcsolatos tervrajzok egyik, és talán egyetlen képregénybe illő jelenete, amikor is Dulánszy Nándor püspök (1877–1896) megjelent az építkezések ideje alatt az altemplomban és megörökítésre maradandó kérdést tett fel az éppen ott tartózkodó(k)nak:

 

leveltari anyagok restauralasa 9 cikk 2

"Amice, wann wird das fertig?" / "Barátom, mikor lesz ez kész?"

(PEL II.5.b. 060b-159/103.)

 

 

Tisztelt Olvasóink!

 

Mint arról korábbi híreinkben hírt adtunk, a Pécsi Egyházmegyei Levéltár lehetőségeihez kérten évről-évre kiemelt figyelmet fordított és fordít anyagainak restaurálására, rendbe tételére. Az idei esztendőben, második körben a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma anyagi támogatásának köszönhetően mintegy 1.000.000 forintot tudtunk restaurálásra fordítani. Az összegből a székesegyházi levéltár tervtárából (PEL II.5.b.) került kiválogatásra az a 30 tervrajz, amelyek a székesegyház 1882–1891 közötti átépítésével kapcsolatban készültek, és amelyek állapotuknál fogva restaurálásra szorultak.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma támogatását, valamint Budapest Főváros Levéltára Állományvédelmi Főosztályának szakszerű munkáját.

 

 

nka logo v4

 

bfl logo uj fekvo 500px

 

 

2024. október 25-én, Szent Mór püspök, a Pécsi Egyházmegye társvédőszentje főünnepén,

Pécsi Egyházmegyei Levéltár