Zágrábi impressziók – A 42. Interliber Nemzetközi Könyvvásáron jártunk.

 

Interliber 1530x500 px2 

 Tisztelt Olvasóink!

 

Múlt héten adtunk hírt arról, hogy az Eszéki Állami Levéltár és a Pécsi Egyházmegyei Levéltár gondozásában megjelent a „Popis katoličkoga stanovništva u Istočnoj Slavoniji 1767. godine/A kelet-szlavóniai katolikus lakosság 1767. évi összeírása” című forráskiadvány, amelynek hivatalos zágrábi bemutatójára 2019. november 14-én került sor az Interliber – 42. Nemzetközi Könyvvásáron. Ehhez kapcsolódóan osztjuk meg zágrábi impresszióinkat.

Csütörtök hajnalban indultunk itthonról és 10 óra tájékán érkeztünk Zágrábba. A szerdai pécsi 15 °C után a csütörtöki zágrábi 7 °C dermesztően hatott, de a gyors akklimatizálódást követően, a délutáni könyvbemutatóig bő két óra állt rendelkezésre egy célirányos kis városnézésre: elő-ádventi vásár a Jelačić-téren, aztán felfelé haladva az impozáns Mária Mennybemenetele székesegyház kívül-belül, egy-két térbeli múzeum, a Kamenita vrata állandó imádkozókkal és egy idős gyertyász-asszonnyal, a Szent Márk-tér és a Lotrščak-torony, ahonnét remek kilátás nyílik egész Zágrábra. Ennyi fért bele az időbe a könyvbemutatóig, velőnek veleje.

 

20191114 115532 másolata

 

Aztán hamar taxiba szálltunk, amely a zágrábi, délidei közlekedési dugónak köszönhetően nem túl hamar, de eljuttatott minket az Interliber Nemzetközi Könyvvásárba. A 7 km-es út közel háromnegyed óráig tartott, amelynek egyetlen előnye volt, hogy kényelmesen lehetett várost nézni.

Interliber Nemzetközi Könyvvásár, Zagrebački Velesajam, Avenija Dubrovnik. Több tucat csarnok, csarnokonként több tucat kiadó megannyi kiadvánnyal. Elképesztő emberforgatag mindenütt, minden korosztályt beleértve, parkolni szinte sehol nem lehet, annyian vannak. Mi a 6. pavilonba voltunk hivatalosak. Csak ott legalább 100 kiadó kínálta kiadványait jutányos áron. A pavilon egyik felében emellett egyfolytában könyvbemutatók váltották egymást nap mint nap, reggeltől estig. Ide voltunk hivatalosak mi is csütörtök 14 órára. Előttünk, alattunk és utánunk is szemlátomást jelentős volt az érdeklődés a legkülönfélébb témákban, újonnan megjelent kiadványok iránt. A mi forráskiadványunkat hárman mutattuk be: Dražen Kušen igazgató (Državni arhiv u Osijeku), Denis Njari egyetemi docens (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) és Damásdi Zoltán. Az elhangzott felszólalások lényegi elemei voltak a forrás egyedisége és szakmaisága, valamint a határon túli együttműködés jelentősége. A forráskiadvány alapjául szolgáló szlavóniai lélekösszeírás (conscriptio animarum) egyedi, nincs belőle több sem korban, sem térben másutt, és ebből kifolyólag, szakmai szempontból különösen érdemi a horvát történettudomány számára. Másik fontos megállapítás volt a határon túli együttműködés, hiszen a hazai egyházi levéltárakban (és a határon túli egyházi és világi levéltárakban) bőven őriznek olyan forrásokat, amelyeket kölcsönösen kell kiaknázni és elérhetővé tenni határokon innen és túl.

 

interliber

 

A könyvbemutató után hivatalosak voltunk még egy kiadós estebédre a Muzej za umjetnost i obrt-ban, majd ezt követően a közel egyórás belvárosi közlekedési dúgóból és estebédi városnézésből épen kijutva irányt vettünk hazának.

A zágrái könyvbemutatóért (és a hozzávalókért) ezúton szeretnénk köszönetet mondani az Eszéki Állami Levéltár részéről Dražen Kušen igazgatónak és Zita Jukić osztályvezető-levéltárosnak, valamint Denis Njari egyetemi docensnek és az Interlibernek.

 

Képek forrása: DZ, INTERLIBER

 

 

2019. november 15-én, Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító emléknapján

Pécsi Egyházmegyei Levéltár