E-kutatás a hazai egyházi levéltárakban.

 

 

Tisztelt e-kutatóink és leendő e-kutatóink!

 

A Pécsi Egyházmegye és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018. március 19-én, Szent Józsefnek, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének főünnepén útjára indult a Pécsi Egyházmegyei Levéltár internetes szolgáltatása, az E-ARCHIVUM.

 

Az elmúlt 16 hónapban 480 regisztrált felhasználó vette igénybe internetes szolgáltatásunkat. Csak az elmúlt félévben az e-kutatási esetek (felhasználói belépések) száma megközelíti a nyolcezret, napi 43 fő átlaggal. Kutatóink többsége Magyarországról és Németországból, valamint kisebb számban Ausztriából, Hollandiából és Olaszországból került ki.

 

Megköszönve minden eddig felhasználónk bizalmát, szeretnénk rövid tájékoztatást adni arról leendő e-kutatóink számára, hogyan vehető igénybe az e-archivum:

Ezen túlmenően:

  • Ajánljuk mindenki figyelmébe a Levéltár honlapján az e-arhivummal kapcsolatos HÍREKET.
  • Bármi kérdés esetén, kérjük, az alábbi címre írjanak: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
  • És végül ajánljuk mindenki figyelmébe a Levéltár facebook-oldalát, ahol minden egyéb hasznos és érdekes információ megtalálható a Levéltárral kapcsolatban.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik az elmúlt közel négy esztendőben, illetve azóta hozzájárultak digitalizáló munkájukkal, hogy az e-archivum elindulhasson és a szolgáltatás folyamatosan bővülhessen, név szerint Damásdi Zoltánnak, Gasz Andrásnak, Gregorics Ivánnak, Loósz Balázsnak, Stocker Miklósnak és Tóth Györgynek. Az ő áldozatos munkájuk nélkül ma nem böngészhetnénk mintegy 500.000 képfelvételt az e-archivumban. És végül, de nem utolsó sorban köszönet illeti a Pécsi Egyházmegyét, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy az elmúlt években anyagi támogatásukkal lehetővé tették a digitalizálási munkát.

 

Végül szeretnénk felhívni minden kutatónk figyelmét arra, hogy internetes kutatásra nemcsak a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban, hanem több egyházi levéltárban is van lehetőség, amellyel kapcsolatban részletes útmutatót itt találnak: https://matricula.hu/

 

További jó kutatást kívánunk minden eddigi és leendő e-kutatónknak!

 

PEM logo uj 225x60

 

KIM logo color 

2019. július 05-én, Zaccaria Szent Antal Mária áldozópap emléknapján

Pécsi Egyházmegyei Levéltár