1891-ben készült a még ma is működőképes óraszerkezet.

 

"A várplébánia órája mindig pontosan és hűségesen mutatta az időt és kellemes hangú ütése valahogyan hozzátartozott Pécs életéhez." (Dunántúl, 1933. május 02.)

 

ESch 3a

A homlokrizalitban elhelyezett óralap és két harang terve. (PEL II.5.a. fasc. 782.)

 

 

A püspökség jóvoltából felújításra került a Levéltár épületén található óralapot eredetileg működtető óraszerkezet és óraszekrény. A székesegyház 1882–1891 közötti átépítésekor a tornyokon lévő óralapokat leszedték, de egyet megőriztek és a "várplébánia" (ma székesegyházi plébánia és levéltár) épületének közepén, újonnan kialakított homlokrizalitban helyezték el. Ennek működtetéséhez Emil Schauer bécsi toronyóra-gyárában készítettek szerkezetet, amelyet a székesegyház 1891. június 22-i felszentelésekor helyeztek üzembe. Az óralaphoz két kis harang is tartozik, mindkettő Seltenhofer Frigyes soproni harangöntödéjében készült. A bal oldali kisebb harang az úgynevezett negyedes ütő, amely negyedkor egyet, félkor kettőt, háromnegyedkor hármat, egészkor pedig négyet üt. A jobb oldali nagyobb harang pedig az egész ütő, amelynek ütőkalapácsa minden órában szólal meg – a kisebbik harangnál mélyebb hangon – annyiszor, ahány óra van, dél előtt (ante meridiem) és dél után (post meridiem) egyaránt.

 

A felújított óraszerkezet és az óraszekrény – mivel ma már az óralap villanyosítottan működik – látható lesz a Levéltár hamarosan megnyíló állandó kiállításában.

 

 

2022. június 20.

Pécsi Egyházmegyei Levéltár

 

Képek: DZ, PEL

 

ESch 1

Az óraszekrény és óraszerkezet a Levéltár padlásterében.

 

ESch 2

Részlet az óraszerkezet belsejéből.

 

ESch 3b

Az óralap a két haranggal.

 

ESch 4a

A harangok terve. (PEL II.5.a. fasc. 782.)

 

ESch 5

Seltenhofer Frigyes cégének márkajelzése a harangon.