Eugenio Pacelli.

 

 

2021-ben újra Budapesten rendezik meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Újra, hiszen 1938-ban már egyszer otthont adott hazánk ennek az igen jelentős egyházi eseménynek. Ezért a jövő évi NEK apropóján sorozatunkban fel-felelevenítjük az 1938-ban rendezett Kongresszus egy-egy mozzanatát, hogy ezáltal is méltóképpen bekapcsolódjunk a felkészülésbe.

 

 

knyc 1647 00001 másolata

 

 

Tegnap óta több hírportálon megjelent a hír, hogy a Szentatya, Ferenc pápa ellátogathat a 2020 szeptemberére tervezett budapesti Eucharisztikus Kongresszusra. Bár az eseményt nemrégiben egy évvel elhalasztották, mégis a hír kapcsán érdemes felidézni, hogy 1938-ban ki jött el hozzánk.

 

Ha megnézzük például a 20. század első felében megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusokat, akkor láthatjuk, hogy ugyan pápák személyesen nem vettek részt ezeken, de maguk helyett, személyüket képviselve, mindig egy-egy legátust küldtek el. Így volt ez 1938-ban, Budapesten is. Az akkori pápa, XI. Pius nem jött el személyesen, de maga helyett – megbecsülése jeléül – az államtitkár személyében a legmagasabb rangú munkatársát küldte Budapestre. Ő volt Eugenio Pacelli, vagy akkori "magyar nevén" Pacelli Jenő. Pacelli nem először vett részt pápai legátusként Eucharisztikus Kongresszuson, hiszen négy évvel előtte, 1934-ben is ő képviselte a pápát Buenos Airesben.

 

Eugenio Pacelli pápai legátus kíséretével május 23-án érkezett Budapestre és május 31-én távozott. Összesen nyolc napot töltött nálunk, lényegében a kongresszus teljes ideje alatt vendégünk volt. Számos programon vett részt, jól bizonyítja ezt az a programfüzet, amelyet a szervezőbizottság külön jelentetett meg. A programfüzet ITT TEKINTHETŐ meg. (Forrás: OSZK, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

 

Érkezéséről és néhány személyét érintő programról a Magyar Világhíradó is beszámolt, amelyek a Nemzeti Filmintézet Filmarchivum jóvoltából ma is mind megtekinthetők, mint például:

 

"XI. PIUS PÁPA LEGÁTUSÁNAK, PACELLI BÍBOROSNAK ÉRKEZÉSE (Magyar Világhíradó, 1938. május, 744/7.)":

 

 

"LEGÁTUSI MISE ÉS A PÁPA RÁDIÓSZÓZATA (Magyar Világhíradó, 1938. május, 745/4.)":

A pápa rádiószózata ITT OLVASHATÓ olaszul.

 

"AZ ÚJ PÁPA MINT ELŐDJÉNEK LEGÁTUSA VETT RÉSZT AZ EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUSON (Magyar Világhíradó, 1939. március, 785/6.)":

 

 

Videók forrása: Nemzeti Filmintézet Magyarország, Filmarchívum, Filmhíradók

 

 

2020. február 29.

Pécsi Egyházmegyei Levéltár